Agenda

15 september

Lezing over de 5 vrouwen van Oranje door

Dhr. W. Kroon

Toen Juliana van Stolberg in 1532 voor de tweede maal huwde, bracht ze vier kinderen mee. Haar neef, met wie ze een nieuwe verbintenis aanging, was twintig jaar ouder en van nog eens twaalf kinderen zou zij moeder worden. Een trotse vader maakte (1533) voor hun eerstgeborene de aantekening dat::

‘tussen tweeën en drieën, doch het naast aan drie uren voor de middag in het slot Dillenburg een kindeken van het mannelijk geslacht ter wereld is gebracht.     Zijn naam zal Willem heten’

Op zijn elfde werd deze jonge graaf van Nassau de rijke erfgenaam van het prinsdom Orange in Frankrijk. Vanaf dat ogenblik opende zich voor hem een totaal nieuwe en spannende wereld. Hij moest namelijk voor zijn opvoeding in opdracht van keizer Karel V naar Brussel verhuizen. Zijn moeder keek hem bezorgd na. Zij moest niets hebben van het wereldse gedoe aan het hof van de machtige Habsburger .

Op zijn veertiende jaar arrangeerde de keizer een huwelijk voor hem met Anna van Egmond, enig kind van de graaf van Buren. Het huwelijk werd vier jaar later met veel pracht en praal voltrokken in het kleine stadje aan de Linge in de Betuwe. Na haar overlijden huwde Willem opnieuw en zou dat nog tweemaal doen met wisselende ervaringen.

Via zijn moeder en zijn vier echtgenotes hoort u een verhaal over de Vader des Vaderlands anders dan u hem leerde kennen uit de geschiedenisboeken, maar zeker niet minder boeiend.

 

24 november lezing door Ferdinant van Hemmen

Dit wordt een zeer interresante lezing voor de bewoners van Spijk en Vogelswerf over het onstaan en de oorsprong van ons Dorp en Buurtschap