Openingstijden: Elke 1e maandag v/d maand

Nieuwsbrief van september 2024

BESTUURSLEDEN

In de vorige nieuwsbrief hebben we een oproep geplaatst voor nieuwe bestuursleden. We zijn verheugd om te kunnen melden dat vanaf 28 augustus Karin Rozendaal meedraait als penningmeester. Lijkt het u ook leuk om mee te denken, meld u dan aan! U kan natuurlijk ook een tijdje met ons meelopen om te kijken of ‘bestuurslid zijn’ ook iets voor u is.

OPROEP SPIJKERSCHRIFT

Enny de Bruijn, schrijver, journalist en onderzoeker komt binnenkort voor een lezing naar Spijk. Reden om hier alvast de aandacht op te vestigen. Zij is gefascineerd door mensen uit het verleden en met name de manier waarop de grote geschiedenis zichtbaar wordt in de kleine verhalen van afzonderlijke mensen. Ze schrijft hierover boeken die gebaseerd zijn op nieuw onderzoek, maar tegelijk toegankelijk zijn voor een breed publiek.

Gezien de titel zou je denken dat “De hoeve en het hart” een streekroman is, maar niets is minder waar. Dankzij de verhuizing van een boerenzoon uit Herwijnen naar de stad, begin achttiende eeuw, zijn er ruim 180 brieven bewaard gebleven van zijn vader en andere in het dorp achtergebleven familieleden. Via hun verhalen wordt iets zichtbaar van een onbekende plattelandscultuur, die altijd in de schaduw heeft gestaan van de veel bekendere, Hollandse en stedelijke cultuur uit de geschiedenisboeken. Het is heel interessant om te lezen hoe men in onze streek leefde.

Het IJzeren Veulen is een roman en gaat over een historische moord, gepleegd op 27 juni 1676 in de buurt van de achterste Hellouwse molen (nu aan de A15). De belangrijkste bron is het dossier van de gerechtelijke procedure die na de moord is opgestart. Dat dossier, meer dan 500 pagina’s dik, geeft volop details over de situatie rond de moord, van letterlijke weergaven van gesprekken tot de routes die mensen gingen, de kleding die ze droegen en de dingen die ze aan het doen waren.

Boeren in Spijk en Vogelswerf

Is de titel waaronder we een nieuwe serie willen starten, over de boerenfamilies van vroeger en nu in Spijk en Vogelswerf, mede naar aanleiding van bovenstaande boeken. Er zijn vast mooie verhalen die misschien wel in kleine kring bekend zijn, maar waard om ook bij de Historische vereniging bewaard te worden. We horen graag wie van u iets wil vertellen over de boerderij en de geschiedenis van zijn of haar familie.

ACTIVITEITEN

 7 oktober, 4 november en 2 december – Clubhuis

Kom ook eens de eerste maandag van de maand van 19.00-21.30 langs in het clubhuis. We komen dan gezellig bij elkaar om even bij te kletsen en om een paar kleine dingen voor het clubhuis of de vereniging op te pakken. Bent u geïnteresseerd in de historie van Spijk; tijdens deze avonden willen we ons ook verdiepen in de historie en de historische voorwerpen van Spijk. De eerstvolgende avonden zijn maandag 7 oktober en 4 november

Het clubhuis bevindt zich in de loods van De Jong Marinelife. De ingang bevindt zich aan het einde van het pad tussen Spijkse Kweldijk 77 en 79 in. Er is een trap die naar de bovenruimte leidt. Mocht u niet precies weten waar het nieuwe clubhuis zich bevindt, geen probleem, bel dan van tevoren even met een van de bestuurders.

 

15 november – Lezing: De Glasfabriek door Ton van Kooten

Wellicht heeft u ook glas uit Leerdam in huis. Er wordt namelijk al meer dan 250 jaar lang glas in Leerdam geproduceerd. De gebroeders Pelgram stichtten in 1765 de eerste fabriek, maar hoe kwamen ze in Leerdam verzeild? Wat werd er geproduceerd? Hadden zij ooit kunnen vermoeden dat het bedrijf later uit zou groeien tot de toonaangevende glasfabriek in de wereld, die tot op de dag van vandaag miljoenen flessen en glazen produceert?

Wilt u meer weten over De Glasfabriek, kom dan op vrijdag 15 november om 20:00 naar de lezing in Dorpshuis De Lindehof. Ton van Kooten vertelt u dan op een inspirerende manier het complete verhaal. Van de start tot heden ten dage. Over de overnames en de moordende concurrentie. Over de kunstnijverheid van directeur Cochius tot de concentratie van glasfabrieken door de NV Vereenigde Glasfabrieken in Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw. Dit alles voorzien van prachtige foto’s van de rijke historie van de fabriek. Na afloop heeft de glasindustrie voor u geen geheimen meer.

Ton van Kooten (1970) is bestuurslid van de Historische Vereniging Leerdam, werkt sinds 1987 bij de Leerdamse glasfabriek als logistiek manager en wil u het verhaal over de Leerdamse glasfabrieken graag vertellen.

Plaats en Tijd
Datum: vrijdag 15 november 2024

Tijd: 20:00

Locatie: dorpshuis De Lindehof (Spijkse Kweldijk 53, 4212 CX Spijk)

Aanmelding en Kosten
Opgeven is niet nodig. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 3,00.

 

11 april – Lezing: De hoeve en het hart en Het IJzeren Veulen door Enny de Bruijn

Schrijver, journalist en onderzoeker Enny de Bruijn vertelt over de wereld die centraal staat in zowel ‘De hoeve en het hart’ als ‘Het IJzeren Veulen’: een 17e-eeuws boerendorp in het Gelderse rivierengebied. Boerenwerk, handel, oorlog, religie, relaties, opvoeding, school, etc. En over de verschillen tussen beide boeken, want voor een roman moet je weer heel andere dingen uitzoeken dan voor een historische studie. Aan de hand van prachtig beeldmateriaal worden er veel leuke details over het 17e-eeuwse dorpsleven vertelt.

Plaats en Tijd
Datum: vrijdag 11 april 2025

Tijd: 20:00

Locatie: dorpshuis De Lindehof (Spijkse Kweldijk 53, 4212 CX Spijk)

Aanmelding en Kosten
Opgeven is niet nodig. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 3,00.

 

We wensen u veel plezier toe tijdens de activiteiten!

Een hartelijke groet,

Werkgroep Activiteiten van de Historische Vereniging Spijk en Vogelswerf